La Ceràmica Miravetana
A Miravet hi ha una llarga tradició en l’elaboració de ceràmica tradicional des de fa segles. La Raval dels Centerers és un barri dels afores del poble on es manté viva la tradició dels anomenats canterers (com es diuen aquí els que treballen la terrissa).
Al poble i al castell s’han trobat restes de ceràmica d’època ibera i romana, però la ceràmica que encara avui s’elabora té el seu origen en la tipologia àrab. Aquesta la van importar els pobles musulmans a la Península Ibèrica amb els vidriats i colors característics, tot i que en alguns casos, els materials sí que han canviat amb les diferents evolucions tecnològiques i socials de l’últim segle.
Els canterers de Miravet, dits així tradicionalment pel fet d’elaborar cànters, tot i que fan moltes més peces i segurament els hauríem d’anomenar terrissaires o ceramistes; sempre han viscut apartats de la resta de la població, pel fum que fan els forns de ceràmica al coure les peces, a més els canterers sempre buscaven estar prop de les matèries primeres com el fang, la terra i altres materials que es trobaven a les afores del poble. El creixement de la població ha fet que els canterers hagin anat canviant el seu emplaçament al llarg dels segles; ells s’agrupaven en un barri a les afores del poble on compartien forns i feina, i s’ajudaven entre les famílies que es dedicaven a l’ofici de la ceràmica. L’ofici de canterer està documentat a Miravet des de 1650, on a l’Arxiu Parroquial es nombra l’ofici de “terrissaire” o “alfarero”, a més d’altres oficis vinculats a l’elaboració de la ceràmica.
LA RAVAL DELS CANTERERS
L’últim emplaçament on es van situar els terrissaires de Miravet va ser a l’actual Raval dels Canterers, on s’hi van assentar cap al segle XIX, i allí han viscut fins a l’actualitat, on es conserven set tallers en actiu, i restes d’antics forns i tallers que van ser abandonats. També s’hi troba la capella de Sant Domingo, patró dels canterers i de les festes d’estiu de Miravet. Podeu feu un tomb pel barri per poder visitar un dels set tallers, veure antics forns de llenya i basses pel fang sense ús, amb el castell de Miravet al fons vigilant l’antic ofici.
La Raval dels Canters es troba a l’entrada de Miravet per la carretera T-324 que ve de Móra d’Ebre i Benissanet, el barri està en un petit altiplà, on es protegia de les riuades de l’Ebre i prop dels galatxos del riu d’on extreien els fangs. El barri està partit per la carretera i a banda i banda pels diferents carrers o al costat mateix de la carretera s’hi localitzen escampats els set tallers en actiu i les seves cases.
Foto: Sant Domingo, patró dels canterers de Miravet a la seva capella a la Raval.
Miravet a finals del segle XIX, principis del XX, va arribar a tenir més de vint famílies dedicades a la ceràmica, que venien la seva producció a l’Aragó, al País Valencià i a Catalunya a través de carros, els traginers, que carregaven els carros de ceràmica que venien per les rutes terrestres i ho canviaven per aliments o objectes que no hi havia al poble. La ceràmica també era venuda pel riu, on llaguts carregats anaven per l’Ebre venent la coneguda ceràmica de Miravet, de gran qualitat. L’arribada del ferrocarril també va ajudar en la seva darrera etapa d’expansió per nombrosos punts de la Península.
Foto: Canterer de Miravet treballant una peça al torn.
La ceràmica de Miravet ha anat evolucionant i canviant al llarg del temps i després de la Guerra Civil el nombre de gent dedicada a la ceràmica va anar disminuint, el poble va perdre població, i la mecanització i els nous materials van fer que cada cop es necessités menys gent treballant. La generalització del plàstic va fer reduir la demanda de ceràmica, i aquesta evolució continua fins als nostres dies, on la ceràmica s’ha convertit en un objecte més de decoració que funcional. Malgrat la falta de demanda, Miravet ha conservat set famílies que es dediques a la ceràmica, sent un dels pobles de Catalunya amb més tradició.
Foto: El Pitxell del Moixó, una de les peces més característiques de Miravet.
ZONA D’INTERÈS ARTESANAL
La Generalitat de Catalunya va declarar Miravet i, especialment, La Raval dels Canterers, Zona d’Interès Artesanal, un reconeixement que actualment es promou com a Oficis Singulars des del Consorci del Comerç, l’Artesania i la Moda de Catalunya. http://ccam.gencat.cat/ca/arees_actuacio/artesania/comercialitzacio/oficis/
ITINERARI EBRENC DE LES RUTES ARTESANES DE CATALUNYA
Miravet forma part de l’itinerari ebrenc de les Rutes Artesanes de Catalunya. El recorregut, que segueix el curs del riu Ebre fins al mar i, per tant, mira cap al sud, explora el barri artesà terrissaire de la Raval dels Canterers de la nostra població, proposa visitar el Museu de la Pauma de Mas de Barberans, passa pel poble terrisser de La Galera, baixa cap a l’epicentre dels artesans de la fusta (la Sénia) i arriba a La Ràpita, on es treballa l’art de la pesca, per acabar explorant les barraques tradicionals que hi ha al Delta. Ruta 6: Terres de l’Ebre. Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya
No pots marxar de Miravet sense visitar algun taller i comprar alguna peça de ceràmica. NO MARXIS SENSE: CERÀMICA DE MIRAVET (més informació)
Imatges
Contacte i ubicació
Municipi | Miravet |
---|---|
Telèfon | 977 40 71 34 |
Correu | ajuntament@miravet.cat |