JOAQUIM MIR a Miravet

Joaquim Mir i Trinxet fou un pintor català nascut a Barcelona el 1873. Va estudiar a l’escola de Belles Arts de Barcelona Llotja però va deixar els estudis. Va formar part de la Colla del Safrà o de Sant Martí de Provençals, un grup d’artistes units el 1893 en el que hi havia Isidre Nonell i Monturiol, Ricard Canals i Llambí, Ramon Pichot i Gironès, Juli Vallmitjana i Colomines i Adrià Gual i Queralt. El 1901 va anar a Mallorca. El 1903 es va traslladar a Reus per motius de salut. El 1913, per raons familiars, sen va anar cap a Mollet del Vallès, i el 1918 cap a Caldes de Montbui. El 1921 es va casar i es va instal•lar a Vilanova i la Geltrú.

El 1929 i el 1930 Mir va fer dues intenses campanyes a Miravet. Que formen 38 pintures. El conjunt es realment espectacular, tant per la temàtica com per l’explosió de color: efectes de llum, transparències de l’aigua, figures típiques de la comarca… Va ser aquest Miravet el que li va fer guanyar la Medalla d’Honor de l’Exposició Nacional de Bellas Artes a Madrid el 1930, el mateix any en que havia presentat a la Sala Parés les obres dedicades a les Terres de l’Ebre.

Miravet havia dut a Joaquim Mir al punt més desitjat de la seva vida professional. Potser per això va situar el poble de l’Ebre en el seu jardí.

Se’l considera el màxim exponent del post-modernisme.
Joaquim Mir morí el 27 d’abril de 1940 a l’edat de 66 anys

 

Les mirades de Joaquim Mir* (imatges inèdites del seu arxiu personal amb un fragment de la filmació que el pintor va realitzar a Miravet el 1930, minut 1’50)*

*Imatges editades per l’Obra Social de la Caixa.

*Podeu veure la filmació complerta que Joaquim Mir va fer a Miravet el 1930 dins de les exposicions de l’Església Vella. Més informació: HORARIS i ESGLÉSIA VELLA