La ceràmica de Miravet té una llarga tradició ibèrica i romana, però les seves formes i colors estan basats en el llegat musulmà. Els canterers de Miravet, fan cànters, d’aquí el seu nom, però també elaboren tota clase de peces, centenars de pitxells, ferres, estris de cuina o de jardí i un llarg etcètera, cubrint totes les necessitats dels homes, ja que antigament la ceràmica era l’únic material disponible.

Resultat d'imatges de ceràmica Miravet

Els canterers de Miravet tenien fama internacional amb les seves gerres, de totes les mides on s’hi podia guardar oli, vi, aliments en sal, etcètera. També feien un gran nombre de cantes i cadufs, peces claus per l’ús de l’aigua, tant important en totes les cultures.

Actualment continuen creant aquestes peces tradicionals i ho poden combinar amb peces més extrabagants, modernes o artísitiques, ja que la ceràmica ha anat perdent alguns dels seus usos antics. Una de les peces més curioses de Miravet és el pitxell del moixó, una peça trampa, que tés sis brocs i està coronat per un moixó (ocell); l’aigua només raja per un sortidor i els altres esatan tapats, a més s’omple per sota, on té un forat i un tub interior que permet omplir la peça sense que després caigui l’aigua.

Imatge relacionada

La ceràmica miravetana és de color de fang rogís com les roques de sota el castell i està vernissada amb les tonalitats tradicionals de marrons, ocres i verds, que avui es pot combinar amb colors més moderns i novedosos que abans no existien. Visiteu alguns dels tallers que encara hi ha en actiu i podreu veure la quantitat de peces que s’elaboren, càntirs, gargoles, rivells, pitxells de totes formes, gerres, pots, parres per les flors, estris de cuina, plats, peces decoratives, i un llarg etcètera, mantenit viva aquesta llarga tradició.

Resultat d'imatges de ceràmica Miravet

Els canterers miravetans

Actualment a Miravet hi ha vuit tallers actius: Emilio Treig, Josep Jornet, Ferran Segarra, Jordi Balart, Josep Fabregat, Josep Papaseit, Germans Pedrola i Germans Ventura. Set d’aquests es dediquen a la ceràmica tradicional i estan ubicats al barri de la Raval dels Canterers i un es dedica a la ceràmica moderna (Jordi Balart).

 

La Generalitat de Catalunya, va declarar Miravet com a Zona d’Interès Artesanal, un reconeixement que actualment es promou com a Oficis Singulars des del Consorci del Comerç, l’Artesania i la Moda de Catalunya.

img_1059

REPORTATGES:

Elements Relacionats