L’any 1153 la població de Miravet fou conquerida per Ramon Berenguer IV el qual entregà la fortalesa als monjos guerrers de l’Orde del Temple i, més concretament a Pere Rovira.

Amb aquesta donació el templers es van convertir, quasi bé, en els únics senyors de la zona entre l’Ebre i el riu Algars.Seguidament van efectuar una repoblació del lloc en els mesos següents, sense fer fora els sarraïns.

Els templers van ampliar el castell musulmà i el varen convertir en una fortificació amb monestir d’estil romànic-cistercenc.

http://www.tinet.cat/portal/uploads/Castell-de-Miravet---Esglesia_20111214102111.jpg

(Església Castell de Miravet)

Des d’aquesta fortificació es van planificar les campanyes de Mallorca i València. Miravet es convertí en la seu provincial de l’Ordre del Temple des d’on es prenien les decisions més importants.

http://4.bp.blogspot.com/-I2QrOFVW5a8/VVhwf9PdV3I/AAAAAAAAATM/2kfEHrLnylQ/s1600/mapa%2Btemple%2Bcorona%2Baragon.jpg

A l’any 1307 el rei de Frantça decidí eliminar a tots els templers del seu regne acusant-los d’heretgies. El Papa Climent V i el rei Jaume II d’Aragó van ordenar la detenció del templers dels seus regnes. A Miravet els cavallers varen resistir durant dotze mesos un setge que va concloure amb la rendició de 22 cavallers dels 28 que sobrevivien. Aquests 6 templers restants es van refugiar a la Torre de la Sang.

L’any 1308 va concloure finalment el setge. Al 1312 l’Orde del Temple quedà extingida i tots els seus dominis i possessions s’entregaren a l’Orde de l’Hospital.

RUTA DEL DOMUS TEMPLI

Els dominis de l’Orde del Temple a la Corona d’Aragó

El Castell de Miravet conjuntament amb els Castells de Montsó, Gardeny (Lleida), Tortosa i Peníscola formen part de la Ruta del Domus Templi, els dominis dels Templers catalans

.