Joaquim Mir i Trinxet

Miravet per la seva bellesa és un indret que agrada molt a tota classe d’artistes, que encara avui venen al poble a pintar.

Miravet, fins i tot cel·lebra un concurs de pintura per recompensar els pintors enamorats de la població i de tot l’Ebre: El Premi de Pintura Josep Mª Sáez es fa a l’octubre per les Festes Majors.

Joaquim Mir fou un dels pintors més importants que van dedicar una part de la seva producció a Miravet.

Joaquim Mir i Trinxet fou un pintor català nascut a Barcelona el 1873. Va estudiar a l’escola de Belles Arts de Barcelona Llotja però va deixar els estudis. Va formar part de la Colla del Safrà o de Sant Martí de Provençals, un grup d’artistes units el 1893 en el que hi havia Isidre Nonell i Monturiol, Ricard Canals i Llambí, Ramon Pichot i Gironès, Juli Vallmitjana i Colomines i Adrià Gual i Queralt. El 1901 va anar a Mallorca. El 1903 es va traslladar a Reus per motius de salut. El 1913, per raons familiars, sen va anar cap a Mollet del Vallès, i el 1918 cap a Caldes de Montbui. El 1921 es va casar i es va instal·lar a Vilanova i la Geltrú.

El 1929 i el 1930 Mir va fer dues intenses campanyes a Miravet. Que formen 38 pintures. El conjunt es realment espectacular, tant per la temàtica com per l’explosió de color: efectes de llum, transparències de l’aigua, figures típiques de la comarca… Va ser aquest Miravet el que li va fer guanyar la Medalla d’Honor de l’Exposició Nacional de Bellas Artes a Madrid el 1930, el mateix any en que havia presentat a la Sala Parés les obres dedicades a les Terres de l’Ebre.

Miravet havia dut a Joaquim Mir al punt més desitjat de la seva vida professional. Potser per això va situar el poble de l’Ebre en el seu jardí.

Se’l considera el màxim exponent del post-modernisme. Joaquim Mir morí el 27 d’abril de 1940 a l’edat de 66 anys.

 

-HISTÒRIES MONUMENTALS (patrimoni.gencat)

“Joaquim Mir, enamorat de Miravet”

-A l’església Vella podreu veure la filmació que realitzà personalment Joaquim Mir el 1930 a Miravet, on s’observa la gent i les tradicions del poble. A més de petites fotografies d’alguns dels quadres que va realitzar a Miravet.

Visites Església Vella, AQUÍ
tumblr_njxo3hqrQz1rvpbxco1_500

-L’allotjament i Centre d’Art Joaquim Mir (espai privat) ofereix al seu visitant l’opció de conèixer millor la figura de Joaquim Mir i la seva relació en Miravet, on també us podeu allotjar envoltats d’art i reproduccions dels seus quadres.

Més informació al Centre d’Art Joaquim Mir – Palau de Miravet pintor_mir1

pintor_mir

Miravet. Joaquín Mir

b0c1773f230075ff73a3ff241df44649