Història
Batalla de l’Ebre
La Batalla de l’Ebre, es va iniciar la nit del 24 al 25 de Juliol de 1938, quan l’exèrcit republicà va travessar el riu Ebre i va penetrar, en poques hores,en el territori controlat per les forces nacionals, iniciant així el que va esdevenir la batalla més llarga i sagnant de tota la Guerra Civil. Van ocupar un ampli territori entre el riu Ebre i Gandesa, amb fronts molt actius a les serres de Cavalls i Pàndols, que creà gran impacte sobre la població i el territori, amb trinxeres, refugis, búnquers i grans destruccions que encara es poden visitar.
A l’Ebre, Catalunya va sacrificar bona part del potencial humà; el 2 d’Agost, l’exèrcit de la República ordenà aturar l’ofensiva i passar a defensar el territori conquerit fins al moment, amb la qual cosa deixà la iniciativa de la batalla a les forces nacionals.
Van ser 115 dies de combat, però l’exèrcit republicà esgotat desprès d’una dura batalla i la marxa de les brigades internacionals, finalment es va retirar la desembre de 1938, obrint les portes a les forces franquistes que van endegar la invasió de Catalunya; en poc menys de dos mesos ocupaven tot el Principat i es posava fi a la República.
Miravet va ser un dels punts per on l’exèrcit republicà creuà el riu a l’inici de la Batalla. Els soldats franquistes es van fer forts al castell però al migdia del 25 de juliol els republicans van ocupar la plaça. El poble quedà en una segona linea de front afectat pels bombardejos de l’aviació, que crearan una gran destrucció que encara es pot observar pels carrers del Cap de la Vila (nucli històric). A l’Església Vella es poden veure els impactes que van deixar les bales i la metralla a l’arcada i la façana que dona al riu (Plaça de la Sanaqueta). A l’interior el 1936 es van cremar els retaules i les imatges i durant la Batalla una bomba va atrabessar la cúpula però no va esclatar. A les muntanyes darrera el castell es poden veure restes de trinxeres (petits murs) que es van construir per defensar-se i que podien servir per ambdós costats. Un episodi que marcà amb força totes les poblacions que va afectar.
Visites guiades: tarvitur@gmail.com / 691 56 18 68 / https://tarvitur.blogspot.com
Per més informació:
COMEBE (Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre):
CEBE (Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre):